Ηλεκτρικά Scooter

Συντήρηση ηλεκτρικού σκούτερ

Συντήρηση ηλεκτρικού σκούτερΣυντήρηση ηλεκτρικού σκούτερ – Ηλεκτρικό πατίνι – Σύντομος Οδηγός συντήρησης

Συντήρηση ηλεκτρικού σκούτερ:
Ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά των ηλεκτρικών πατινιών, είναι ότι χρειάζονται ελάχιστη συντήρηση.
Υπάρχουν μερικά πράγματα που θα βοηθήσουν το ηλεκτρικό σας πατίνι / scooter να δουλεύει πάντα ομαλά… και θα το διατηρήσουν λειτουργικό για καιρό.
Για να το πούμε πιο απλά, τα δύο βασικά πράγματα που απαρτίζουν ένα ηλεκτρικό πατίνι είναι:

 • Η μπαταρία του
 • όλα τα υπόλοιπα!

Συντήρηση της μπαταρίας ενός ηλεκτρικού scooter (Xiaomi m365 / m365 Pro ή άλλο)

Η μπαταρία είναι το πιο σημαντικό μέρος ενός ηλεκτρικού πατινιού. Όλα φέρουν υψηλών επιδόσεων μπαταριά lithium-ion, χαμηλού βάρους και μικρού όγκου (συγκριτικά με άλλες παλαιότερης τεχνολογίας μπαταρίες μόλυβδου).
Η εξέλιξη στην τεχνολογία έφερε και φορητές μπαταρίες καλύτερης απόδοσης και μεγαλύτερης διάρκειας.

Όμως, όλες οι μπαταρίες έχουν ένα κύκλο ζωής και όταν παρατηρήσετε ότι αυτές πια δεν μπορούν να προσφέρουν την διάρκεια που είχαν στην αρχή, τότε ο κύκλος ζωής του φτάνει στο τέλος της. Όπως για παράδειγμα συμβαίνει και με μια μπαταρία κινητού ή απλού ασύρματου τηλεφώνου ή άλλων μικροσυσκευών.
παρ’ όλ’ αυτά οι παρακάτω συμβουλές θα σας επιτρέψουν να μεγιστοποιήσετε τον κύκλο ζωής της μπαταρίας.

Μην την αφήνετε ποτέ να ξεφορτίσει τελείως. Κρατήστε την πάντα φορτισμένη γύρω στο 90% ώστε με αυτό τον τρόπο να αποφύγετε υπερφόρτιση που μπορεί να δημιουργηθεί από το σύστημα KERS (Kinetic Energy Recovery System), που μετατρέπει την κινητική σας ενέργεια σε ρεύμα για την μπαταρία, την στιγμή που φρενάρετε.

Συνέχεια συντήρησης μπαταρίας…

Για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, λοιπόν, κρατήστε την πάντα κοντά στο 90%.
Οι περισσότερες μπαταρίες λιθίου / Lithium έχουν κύκλο ζωής περίπου 500 με 1000 φορτίσεις.
Ένας κύκλος φόρτισης πηγαίνει την μπαταρία από 100% γεμάτη- στο 0% -στο 100% γεμάτη.

Κρατώντας την μπαταρία πάντα σχεδόν γεμάτη μειώνουμε τους πλήρης κύκλους φόρτισης (και άρα τον κύκλο ζωής της μπαταρίας).
Οι καθημερινές θερμοκρασίες λειτουργίας του ηλεκτρικού πατινιού θα επηρεάσουν την διάρκεια ζωής της μπαταρίας.
Οι πολύ υψηλές εξωτερικές θερμοκρασίες (έξω από τα όρια και τις οδηγίες του κατασκευαστή) μπορεί να επηρεάσουν την «υγεία» της μπαταρίας (battery health) με τρόπο ανεπανόρθωτο.
Η φόρτιση της μπαταρίας θα πρέπει να γίνεται με φορτιστή που φέρει τα χαρακτηριστικά που δίνει ο κατασκευαστής του ηλεκτρικού πατινιού (για το Xiaomi m365 μπορείτε να βρείτε γνήσιο – original και ανταλλακτικό φορτιστή).
Το κάθε ηλεκτρικό πατίνι έχει μπαταρία διαφορετικού τύπου και μεγέθους οπότε μην χρησιμοποιείτε φορτιστές από άλλα ηλεκτρικά πατίνια ή συσκευές, γιατί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κακή λειτουργία της μπαταρίας.

Όλα τα υπόλοιπα που πρέπει να κοιτάτε!

Όλα τα υπόλοιπα κομμάτια ενός ηλεκτρικού πατινιού είναι εκτεθειμένα ή κινούμενα μέρη, που με την χρήση, κάποια στιγμή θα  φθαρούν, θα ραγίσουν ή θα σπάσουν.
Αυτά είναι οι ρόδες (λάστιχα), τα τακάκια, η μανέτα του φρένου ή πχ ανταλλακτικό κεντρικής βίδας / πίρος βάσης τιμονιού.

Οι σύνδεσμοι και βίδες που ενώνουν τα διάφορα κομμάτια των ηλεκτρικών πατινιών χαλαρώνουν με τον καιρό, συνήθως λόγω των κραδασμών.
Αυτά πρέπει να τα ελέγχουμε περιοδικά και να τα σφίγγουμε με απλά εργαλεία που μπορεί να έχουμε στο σπίτι μας ή μπορεί να περιλαμβάνονται μαζί με το ηλεκτρικό πατίνι στην αγορά του.
Οι οδηγίες χρήσης που περιλαμβάνονται μέσα στο κουτί συνήθως δίνουν οδηγίες στο πως να κάνετε αυτά τα πράγματα.
Διάφορες αναβαθμίσεις, όπως υποστηρικτικό πίσω φτερού για να μην δονείται πολύ το πίσω φτερό , ελαστικά solid χωρίς σαμπρέλα που να μην τρυπάνε, μπορεί να βοηθήσουν στην καλύτερη συντήρηση ηλεκτρικού σκούτερ.

Συντήρηση ηλεκτρικού σκούτερ – Φρένα ηλεκτρικών σκούτερ

Τα ηλεκτρικά πατίνια έχουν διάφορα σύστημα φρεναρίσματος, ανάλογα με τον κατασκευαστή.
Συνήθως στις οδηγίες χρήσης συμπεριλαμβάνονται συγκεκριμένα βήματα για το πως να τα συντηρήσετε.
Αν έχει δισκόφρενο όπως το Xiaomi m365 και Xiaomi m365 Pro, τότε σίγουρα θα χρειάζεστε ανά διαστήματα να ελέγχετε πόσο έχουν φθαρεί τα τακάκια του δισκόφρενου και αν χρειάζεται να τα αντικαταστήσετε.

Επίσης μπορεί να φθαρεί ή και να στραβώσει άμα χτυπηθεί και ο δίσκος του δισκόφρενου ή να κοπεί το συρματόσχοινο που συνδέει την μανέτα φρένου με την δαγκάνα φρένου.
Τέλος, ίσως χρειαστεί από καιρό σε καιρό να ελέγχετε την μανέτα του φρένου ώστε να είναι ρυθμισμένη σωστά.
Δηλαδή θα πρέπει το πατίνι να φρενάρει σχεδόν από τα ¾ της διαδρομής καθώς το πιέζετε.
Πιο πριν θα νιώθετε ότι πιάνει απότομα σαν να θέλει να κοκκαλώσει και πιο μετά (από ¾ της διαδρομής) θα νιώθετε ότι δεν πιάνουν καλά.
Για όλα αυτά μπορείτε να βρείτε ανταλλακτικά στο myscooter.gr

Λάστιχα ηλεκτρικών σκούτερ

Το ηλεκτρικό σας πατίνι κατά πάσα πιθανότητα θα έχει από το εργοστάσιο ελαστικά με σαμπρέλα και αέρα.
Υπάρχει και η εναλλακτική των συμπαγών ελαστικών honeycomb (solid), αλλά αυτό είναι πιο σπάνιο να βγαίνει έτσι από το εργοστάσιο.
Είτε στην μία, είτε στην άλλη περίπτωση αυτά θα φθείρονται και θα χρειάζονται αλλαγή ανά διαστήματα και ανάλογα με τις συνθήκες χρήσης.
Θα πρέπει πάντα να τα έχετε την σωστή πίεση ελαστικών για να αποφύγετε την άσκοπη φθοράς τους ή ατύχημα. Φυσικά αν δείτε ότι έχουν φθαρεί τα αλλάζετε άμεσα!

Επίλογος

Όλα τα παραπάνω θα βοηθήσουν όχι μόνο στο να κρατάτε το ηλεκτρικό σας πατίνι σε καλή κατάσταση, αλλά να το διατηρήσετε λειτουργικό και για πολλά χρόνια.
Κάποια σημεία θα πρέπει να εξετάζετε πιο συχνά και κάποια όχι. Όμως, όσο πιο προσεκτικοί τόσο το καλύτερο!

5 thoughts on “Συντήρηση ηλεκτρικού σκούτερ

 1. Ο/Η Τασος λέει:

  Καλησπέρα , πήραμε ένα ηλ.πατινι για τον γιο 11 ετών δεν πήραμε κάποιο επώνυμο λόγο κόστους αλλά ένα deal scooter .αν κάποια στιγμή χρειαστούμε ανταλλακτικά ,υπάρχουν ; ή κάνουν οποιαδήποτε ; Εσείς έχετε αναλώσιμα για το συγκεκριμένο πατίνι ; deal FO3 electric αυτή είναι η πλήρη ονομασία του .ευχαριστώ εκ των προτέρων

  1. Ο/Η kostasm λέει:

   Καλησπέρα σας,

   Δεν φέρνουμε ανταλλακτικά για το συγκεκριμένο electric scooter αλλά κάποια μπορεί να ταιριάζουν, όταν έρθει η στιγμή και χρειαστείτε μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 4905415 για να δούμε αν σας κάνει κάποιο από την ιστοσελίδα μας.

   Με εκτίμηση
   Myscooter.gr

 2. Ο/Η Eleni λέει:

  Καλησπέρα έχω το ΧΑΟΜΙ φόρτιζε την πατάρια και μετά από λίγο πέφτει η δύναμη της και ζορίζετε πολύ το έχω 1 χρονο

 3. Ο/Η Πέτρος λέει:

  Έχω ένα scooter το οποίο δεν ξέρω αν φορτίζει, αποτέλεσμα να μην ξέρω αν φταίει ο φορτιστής ή η μπαταρία

 4. Ο/Η Κωνσταντίνα Μαργαρίτη λέει:

  Καλησπέρα, ακούγετε ένας ήχος στο δισκόφρενο από το πατίνι του γιου μου 12 ετών τι μπορεί να συμβαίνει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

6 + thirteen =